FAQ - Find svar på ofte stillede spørgsmål her.
Her kan du finde nogle at de spørgsmål, vi ofte får i forbindelse med projektering og myndighedsarbejde.
Du kan med fordel også besøge bekendtgørelsen; Byggereglementet (BR18). Her finder du vejledninger, regler, undtagelser og paragrafer der tydeligt beskriver byggeloven.
Mangler du alligevel svar på spørgsmål, er du velkommen til at stille dit spørgsmål ved at skrive en mail til os her.
Skriv en mail til os her med dit spørgsmål
Projektering er planlægningen af det forestående bygge- og anlægsprojekt. En grundig planlægning af byggeriets faser, som skal sikre et så problemfrit og gnidningsfrit forløb som muligt.
I projekteringen vælges materialer samt tekniske løsninger for byggeriet. Foruden tegninger og beregninger som er nødvendige til at søge byggetilladelsen. (Myndighedsarbejde).
I en totalentreprise vil projektering være en del af aftalen.
Læs mere om Vesti Olsens projekteringsafdeling her.
Byggetilladelsen er en godkendelse af byggeriet fra din kommunalbestyrelse i din kommune, der tillader opstarten af dit byggeri. Det være sig både ombygning, tilbygning samt nybyggeri.
Langt de fleste byggerier kræver en byggetilladelse og du må ikke opstarte dit byggeprojekt førend du har en godkendelse fra din kommune.
Læs mere om, hvilke byggerier der kræver og ikke kræver en byggetilladelse samt byggetilladelsens indhold i BR18 § 7 - 15
At få byggetilladelse koster typisk et gebyr til kommunen. Gebyrets størrelse svinger fra kommune til kommune. På Trafik-, byggge- og boligstyrelsens hjemmeside kan du se alle kommuners gebyrtakster
I gennemsnit bruger en kommune 52 dage på at behandle en byggeansøgning. Det er fra de har modtaget al relevant materiale omkring sagen. Derudover kan det også påvirke sagsbehandlingstiden, hvor komplekst dit byggeprojekt er.
Men der er stor forskel på kommunernes behandlingstid, da de hurtigste får sagen igennem på 4 dage og i de kommuner, der har den længste behandlingstid, kan processen tage 192 dage.
Byggetilladelsen er efter godkendelse og modtagelse gældende i 1 år. Når du ikke at opstarte dit byggeprojekt indenfor perioden, skal du sende en ny ansøgning og dermed modtage en ny byggetilladelse.
Myndighedsarbejdet er forarbejdet i at søge en byggetilladelse.
En byggetilladelse er lovpligtig at have, inden du påbegynder dit byggeprojekt. Læs mere om, hvilke byggerier der kræver og ikke kræver en byggetilladelse samt byggetilladelsens indhold i BR18 § 7 - 15
En ansøgning om byggetilladelse skal indeholde: - Se også BR18 § 10
1) Oplysninger til identifikation af ejendommen, bygningen eller enheden, herunder eksempelvis matrikelbetegnelse, adgangsadresse, ejendomsnummer og etageangivelse.
2) Oplysninger til identifikation af det arbejde, der udføres, herunder eksempelvis tegningsmateriale, hvoraf bygningens dimensioner og placering fremgår.
3) Oplysning om den planlagte benyttelse af bebyggelsen. Ved ombygning og ændret benyttelse af bebyggelsen skal den ligeledes indeholde oplysninger om den hidtidige benyttelse.
4) Oplysninger til registrering af sagen i Bygnings- og Boligregistret (BBR).
5) Erklæring om, hvilke tekniske forhold i bygningsreglementet som er relevant for byggearbejdet.
Stk. 2. En ansøgning om byggetilladelse skal, hvis det er relevant for byggearbejdet, indeholde:
1) Oplysning om forhold vedrørende kapitel 8 og kapitel 20.
2) Oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
3) For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor de bærende konstruktioners virkemåde ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken konstruktionsklasse det berørte konstruktionsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 26 om konstruktionsklasser og kapitel 28 om dokumentation af bærende konstruktioner.
4) Oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse byggeriet kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold.
5) For ombygninger og forandringer af eksisterende byggeri, hvor forudsætningerne for de brandmæssige forhold ændres, skal der indsendes oplysning om og dokumentation for, hvilken brandklasse det pågældende bygningsafsnit kan henføres til, jf. kapitel 27 om brandklasser og kapitel 29 om dokumentation af brandforhold. Det skal tages højde for, om ændringen påvirker andre dele af bygningens brandforhold.
6) Oplysninger om og dokumentation for, hvorledes byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende redningsberedskabets indsatsforhold, herunder hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.
Stk. 3. Hvis det skønnes nødvendigt, kan kommunalbestyrelsen forlange supplerende dokumentation til belysning af byggearbejdets karakter og omfang, jf. stk. 1 og 2.
Stk. 4. For et byggearbejde i konstruktionsklasse 2-4 skal der indsendes supplerende oplysninger og dokumentation, jf. §§ 18 og 19.
Stk. 5. For et byggearbejde i brandklasse 2-4 skal der indsendes supplerende oplysninger og dokumentation, jf. § 22 og 23.
Stk. 6. For byggearbejder, der henføres til konstruktionsklasse 1, jf. stk. 2, nr. 2 og 3, er der ikke krav om, at dokumentationen udfærdiges af en certificeret statiker.
Stk. 7. For byggearbejder, der henføres til brandklasse 1, jf. stk. 2, nr. 4 og 5, er der ikke krav om, at dokumentationen udfærdiges af en certificeret brandrådgiver.
Stk. 8. Hvis det skønnes nødvendigt i det enkelte tilfælde, kan kommunalbestyrelsen forlange attestering af en landinspektør af oplysninger om grundens størrelse eller afsætningen af byggeriet.
Kilde: Byggereglementet.dk
Projekteringsfasen handler især om at vælge tekniske løsninger, materialer og at skulle fastsætte en tidsplan for byggeprojektet.
Som eksempel kan nævnes, at der undersøges hvordan tagkonstruktionen kan udføres, bygningens fundering dimensioneres, hvorledes krav til indeklima og dagslys efterleves etc.
Projekteringsfasen handler derfor om at fastsætte alle elementer i byggeriets materialer og løsninger - derefter kan der indhentes priser fra leverandører.
Vælger du en totalentreprise vil projekteringen være en del af aftalen.
Læs mere om projektering hos Vesti Olsen lige her.
Du får en bøde.
Desværre risikerer du også at du bliver tvunget til at rive din bygning ned igen - specielt hvis byggeriet ikke lever op til reglerne i byggeloven, lokalplanen eller bygningsreglementet.
Kontakt en rådgiver eller din kommune, hvis du er i tvivl om, at du behøver en byggetilladelse til dit byggeri.
Byggetilladelsen gør ikke dit projekt 100% lovligt.
Et byggeri kan efter byggeloven være ulovligt ved:
- Ikke at leve op til byggelovens krav på opførelsestidspunktet eller ved ikke at leve op til vilkårene i en byggetilladelse,
- at være opført uden byggetilladelse eller dispensation, eller
- at byggetilladelsen eller dispensationen er ugyldig.
Et byggeri kan således være ulovligt på flere måder, idet et byggeri kan være både materielt og formelt ulovligt.
Kilde: Byggereglementer; vejledning om administrative bestemmelser (§ 1 - §47)
Kommunalbestyrelsen kigger primært på lovligheden i dele af projektet, dvs. afstand til skel, areal, højde osv. De øvrige regler i forhold til Bygningsreglementet og byggeloven er ikke en del af det, kommunen kigger på i forbindelse med byggetilladelsen. Disse forhold skal du selv sørge for, er i orden sammen med din rådgiver og entreprenør, for at sikre byggeprojektets fulde lovlighed i samtlige detaljer.
Bygningsreglementet er en bekendtgørelse, som udspecificerer hvad Byggeloven kræver.
Deraf forkortelsen BR. tallet 18 henviser til årstal 2018, hvor reglementet senest er opdateret og dermed gældende fra.
Reglementet kortlægger også, hvordan et byggeri håndværksmæssigt skal udføres korrekt, samt teknisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
Bygningsreglementet skal altid følge medmindre man får dispensation. Alle ansøgninger om byggetilladelser behandles i forhold til det på tidspunktet gældende bygningsreglement.
Bygningsreglementet konkretiserer Byggelovens krav.
I denne form for entreprise, står bygherre selv for projekteringen. Dette kan eventuelt være igennem et arkitektfirma eller en bygherrerådgiver.
Bygherre har kontrakt med én entreprenør, som har ansvaret for alle fagentrepriserne, byggestyring, budget, tidsplan og tilsyn.
Læs mere om Vesti Olsen som din hovenentreprenør her.
I denne form for entreprise, står totalentreprenøren for dels den indledende planlægning af projektet (projektering og myndighedsarbejdet) samt den efterfølgende udførelse af byggeriet og færdigmelding.
Totalentreprenøren har dermed ansvaret for projektmaterialet, indgåelse af kontrakter med underentreprenører, byggestyring samt alle byggeopgaver forbundet med projektet herunder at føre tilsyn.
Læs mere om Vesti Olsen som din totalentreprenør her.
Hovedentreprenøren står for økonomi samt indgåelse af kontrakter med underentreprenører samt projektstyring - overholdelse af tidsplan og kvalitet.
Bygherren står derfor selv for den indledende fase i forbindelse med udarbejdelsen af projektmateriale samt at indhente diverse godkendelser. (Byggetilladelse m.v.)
Bygherren har selv ansvaret for at føre tilsyn med byggeriet.
Læs mere om hvilke entrepriser Vesti Olsen tilbyder her.
Bygherre skriver kontrakt med en entreprenør, der står for alle faser af byggeriet. Indledende projektering til færdigbygget byggeri og færdigmelding.
Bygherre skriver kontrakt med en entreprenør, der står for underentreprenørerne samt byggestyring, budget, tidsplan.
Bygherre står selv for projektering af projektet.
Fagentreprise.
Bygherre (eller hoved-/totalentreprenør) skriver kontrakt med håndværksmestre, der hver især udfører deres del af set samlede byggeprojekt.
Storentreprise.
Bygherre (eller hoved-/totalentreprenør) skriver kontrakt med mestre inden for en bredere faggruppe. Eksempeltvis kan en storentreprise være beslægtede fag som jord-, kloak- og beton- og anlægsarbejdet eller alle træfagende.
Alt efter om dit byggeri skal indeholde personalefaciliteter, være / ikke være isoleret, hvor mange porte og vinduer, bæredygtighedsniveauet og alt efter generelt materialevalg, samt mange andre factorer kan en pris sættes på en stålhal.
Hvad koster en isoleret stålhal?
Vi vil gerne give dig så præcis en overslagspris som muligt og det er ud fra blandt andet ovenstående oplysninger, vi kan give dig denne.
Ønsker du at gå videre med overslagsprisen, vil vi efterfølgende prissætter byggeriet i et tilbud til dig, hvor alt er medtaget. Der vil vi komme med vores bud på, hvordan din nye stålhal kommer til at tage sig ud, prissætning af materialer, projekterings omfanget, byggetid mv.
Bæredygtigt byggeri handler om at bygge gode, sunde boliger og bygninger, og samtidig tage vidtgående hensyn til miljø og klima.
Det handler også om at udvikle og anvende gode alternativer til de meget udbredte byggemetoder med anvendelse af store mængder beton, mineraluld og kemiske fugemasser og malinger. Sådanne byggerier lægger beslag på store mængder energi, tærer på ressourcer, som ikke er fornybare, og kan give problemer med sundhedsskadelig afgasning i indeklimaet og affald, der er svært at genanvende.
Kilde: www.bæredygtigtbyggeri.dk
Totaløkonomi er en betegnelse for, at man regner alle faktorer med i en samlet vurdering, f.eks. skal omkostninger til en bygnings drift regnes ind allerede i planlægningsfasen.
Ved at inddrage udgifter til varme, el, vand og vedligeholdelse f.eks. i bygningens første 20 leveår, så træffer man nogle valg, der er mere langsigtede, end hvis man kun kigger på bygningens omkostninger i anlægsfasen.
I bæredygtigt byggeri skal man vurdere:
Kan de midler, der er til rådighed, bruges bedre?
Hvordan får man mest bæredygtighed for pengene?
Kan man spare på driften ved at investere mere i anlægsfasen?